Home » Blogpost » De reis van founding father Rense van Dijk naar een gasloze woning

De reis van founding father  Rense van Dijk naar een gasloze  woning

DEEL 1 Uit frustratie geboren: over hoe het gasloos maken van je woning leuker, beter en makkelijker kan.

Ik was enorm gemotiveerd om onze Utrechtse gezinswoning uit 1930 te verduurzamen om de stap te kunnen zetten naar gasloos wonen. De ervaringen die ik tijdens mijn zoektocht meemaakte, brachten vooral frustratie. We gaven het bijna op. Gelukkig heb ik een manier gevonden om andere huiseigenaren deze frustratie te besparen, zodat een gasloze woning bereikbaar wordt voor iedereen. 

Woon Duurzaam is mijn antwoord op de vraag of de verduurzaming van je woning leuker, beter en makkelijker kan. Wij zorgen ervoor dat iedereen zonder frustratie zijn huis gasloos, of zelfs energieneutraal kan maken.

Avond na avond liepen we vast in online tools die de woningen als te oud bestempelde en ons aan de kant schoven. De opgevraagde adviezen en offertes gaven onvoldoende inzicht in onze persoonlijke situatie. De bedrijven waren voornamelijk opzoek naar een koper voor hun enkelvoudige producten zoals zonnepanelen, isolatie materialen of warmtepompen. Er was nauwelijks tot geen aandacht voor onze behoeftes of de mogelijkheden van onze specifieke situatie. We kregen geen antwoord op de vraag welk maatregelenpakket het beste bij ons past. Maanden hebben we gezocht naar het antwoord op de vraag hoe onze woning het beste gasloos of zelfs energieneutraal gemaakt kon worden. Door de stapel tegenstrijdige antwoorden ontbrak het vertrouwen dat nodig was om de stap te zetten. We stelden de investering uit.

De stap van directeur naar ondernemer van een bedrijf dat gasloze woningen bereikbaar maakt

Mensen in mijn omgeving vragen mij regelmatig waarom ik mijn positie als directeur bij om | nieuwe energie heb opgegeven om een volledig nieuw bedrijf te beginnen. Het voor de hand liggende antwoord is dat het komt omdat ik graag vanuit het niets iets nieuws opbouw. En hoe waar dat ook is, de frustratie die ik tijdens mijn zoektocht naar antwoorden gevoeld heb, is de echte reden voor het ontstaan van Woon Duurzaam.

Gasloos wonen

Ik vond het onverteerbaar dat wij als gezin ons steentje niet konden bijdragen aan het oplossen van de problemen die door klimaatverandering veroorzaakt worden. Onze kinderen vroegen tijdens het avondeten regelmatig wanneer we nu eindelijk die zonnepanelen zouden krijgen en waarom we nog niet waren begonnen met isoleren. Een goede uitleg moest ik ze tot mijn spijt schuldig blijven. Dat was de spreekwoordelijke druppel. Op dat moment dacht ik “Als het ons met al onze motivatie en middelen al niet lukt om ons huis gasloos te maken, hoe moet dat dan voor de rest van Nederland zijn?”. Het is deze vraag die mij de laatste zet gaf om er voor te gaan en het onderzoek te starten dat de fundering is waar Woon Duurzaam nu op staat.