Home » Blogpost » De reis van founding father Rense van Dijk naar een gasloze woning met een warmtepomp

De reis van founding father Rense van Dijk naar een gasloze woning met een warmtepomp

DEEL 2 Je moet er op kunnen vertrouwen: over hoe het gasloos maken van je woning met een warmtepomp leuker, beter en makkelijker kan.

De frustratie van mijn zoektocht naar een antwoord op mijn vraag hoe we onze Utrechtse jaren dertig woning gasloos of energieneutraal konden maken met een warmtepomp; gebruikte ik als inspiratiebron. Tot op het bot gemotiveerd om dit probleem niet alleen voor ons maar ook voor de rest van Nederland te tackelen ging ik aan het werk. Binnen de kortste keren stonden de contouren van mijn plannen op papier, waarna ik begon aan mijn zoektocht naar hoe de markt van woning verduurzamers in elkaar zit.

WarmtepompDat er nauwelijks tot geen echte concurrenten actief waren, verraste mij al niet meer. Wel verbaast het mij nog steeds dat er zelfs nu nog maar een handjevol bedrijven actief zijn, die zich richten op het aanbieden van integrale oplossingen. Er is al jaren ruim voldoende aanbod van bedrijven die zich richten op enkele maatregelen, zoals het plaatsen van zonnepanelen of het isoleren van woningen. En de warmtepomp komt schoorvoetend binnen in het domein van de cv installateur. Ik merkte dat juist deze groep worstelde met het gebrek aan integrale oplossingen. We hadden in onze eigen zoektocht al geleerd dat een bestaande woning voorzien van een warmtepomp niet zomaar zonder slag of stoot mogelijk is. Juist bij bestaande woningen is het erg belangrijk om goed te kijken naar een passende combinatie. Denk hierbij aan zonnepanelen, isolerende maatregelen en een warmtepomp.

Wij waren niet alleen opzoek naar technische antwoorden, maar ook het antwoord op de vraag wat een warmtepomp kost en welk rendement mogen we daarbij verwachten. Dit gaat in onze branche helaas nog regelmatig mis. Ik vind het ook vreselijk pijnlijk om in programma’s zoals Tros Radar te zien, dat er mensen zijn die hun spaargeld investeren in het gasloos maken van hun woning met een warmtepomp, waarbij ze er enkel een slecht gevoel aan over houden. Dat is echt niet goed voor de energietransitie van Nederland. Mensen moeten er op kunnen vertrouwen dat ze hun geld investeren in goede oplossingen die echt werken. Zou jij je geld op het gasloos maken van je huis inzetten als dat vertrouwen er niet is?

Nadat de problemen duidelijk waren met het gasloos maken van een woning doormiddel van een warmtepomp en andere maatregelen, is het nu tijd voor de volgende stap.

Het was mij duidelijk dat ik een goed en compleet team van gepassioneerde professionals moest verzamelen. Om zo op alle vragen een passend antwoord te kunnen geven. Ik startte niet enkel mijn zoektocht naar het kostenplaatje, maar ging ook opzoek naar goede partners. Ram van Erkelens was de eerste die ik benaderde. Ik wist dat hij beschikbaar zou zijn omdat we ongeveer gelijktijdig bij OM nieuwe energie waren vertrokken. Hij om een mooie reis door Zuid Amerika te maken en ik om de plannen van Woon Duurzaam vorm te geven. Nu maar afwachten of hij net als ik enthousiast werd van mijn plannen om heel Nederland zorgeloos, maar toch vooral zonder frustratie gasloos te maken.