Home » Blogpost » Een goed binnenklimaat brengt versnelling

29 april 2020

Een goed binnenklimaat brengt versnelling

Al weken werken we vanuit huis en staan we onderling in contact via een videoverbinding. De coronacrisis is tot iedereen doorgedrongen. Het einde is nog lang  niet in zicht. But never waste a good crisis. Met deze woorden in mijn achterhoofd, zie ik gelukkig wel al een lichtpuntje aan het einde van de tunnel. En het zet me ertoe aan om in mogelijkheden te blijven denken. Wat brengt deze crisis ons naast verdriet en pijn? Welke inzichten biedt het ons? Welke lessen kunnen we eruit trekken?

Tijden zoals deze zorgen voor een klimaat waarin we de druk voelen die nodig is om ons gedrag te veranderen. Wie mij een paar maanden geleden had verteld dat overleggen nu via een een videoverbinding gaat, zou ik voor gek hebben verklaard.

Geloof jij ook dat  er niets boven een echte ontmoeting gaat? Na twee weken thuiswerken, val ik behoorlijk van mijn geloof. Na deze crisis stel ik bij minimaal de helft van mijn afspraken voor om online te overleggen.

Wanneer een gewenste verandering niet significant beter is dan datgene dat we al kennen, zal de verandering moeilijk worden omarmd. Daarom werkt een crisis of wetgeving ook zo goed. We voelen de druk die dit met zich meebrengt en gaan ineens zonder al te veel weerstand overstag. Dit geldt ook voor de energietransitie. Mijn collega’s zijn met klanten in gesprek over de mogelijkheid om gasloos te wonen door hun huis te verduurzamen. Tijdens deze gesprekken hoor ik vaak dat klanten in de oriëntatie fase verkeren. Is het echt wel nodig? Moet ik niet wachten op goedkopere of betere technieken? Als het grote bedrijfsleven eens wat zou doen dan gaat het toch veel sneller?!

Zolang de impact van klimaatverandering nog niet in elk huishouden als crisis gevoeld wordt, doen wij ons best om mensen inzicht te geven. Met dit inzicht – en door goed te luisteren naar de wensen van onze klanten en dat te koppelen aan een realistisch plan-, helpen we ze om een goed besluit te kunnen nemen. we laten zien wat de persoonlijke baten zijn en zo ontwerpen we het juiste klimaat voor de nodige veranderingen.

I am a climate designer! You too? 

Ga jij ook voor energieneutrale of gasloze woning? Wil je een goed op elkaar afgestemd pakket aan maatregelen laten uitvoeren waarbij investering en maandlasten met elkaar in balans zijn? Doe dan nu de gratis woningscan op onze website of  maak direct een afspraak met een van onze adviseurs.

Woon Duurzaam|De Woningverduurzamer van Nederland

Yuri Pelser
Projecten & Partners