24 januari 2019
Hoe verduurzaming van je woning een stuk beter en leuker kan
‘Wij van wc-eend stoppen Isolatie in een donker holletje’
Word jij ook gek van al die wc-eend adviezen die je krijgt wanneer je zoekt naar een oplossing voor het verduurzamen van je woning? Michiel Snik van het Noord Hollands Dagblad wel. In zijn column “In 60 seconden” schreef hij op vrijdag 11 januari de volgende twee slotzinnen.
“Ik weet nu even niet wat verstandig is. Daarom koop ik maar een dikke trui en zet de verwarming een graadje lager.”
Dat Michiel de thermostaat een graadje lager zet om energie te besparen, is een goede keuze. Al heb ik wel de indruk dat hij net als ik liever energie bespaart zonder op comfort in te leveren. Voor wie de investering in besparende maatregelen uit wil stellen heb ik geruststellend nieuws. Je lichaam went vanzelf aan de lagere temperatuur in huis. Voor wie een comfortabel verwarmd huis wil met een lage – of zelfs zonder een energierekening heb ik leuk nieuws. Wij zijn Woon Duurzaam. De woningverduurzamer van Nederland die bij het verduurzamen van je woning rekening houdt met al jouw wensen en alle aspecten van jouw woning.
Bij het lezen van het verhaal van Michiel over zijn zoektocht naar de juiste isolerende maatregelen voor zijn 40 jaar oude woning voelde ik mij meteen aangesproken. Voor mensen die niet thuis zijn in deze materie geldt vaak dat ze na een aantal adviezen en offertes door de bomen het bos niet meer zien. Of misschien zelfs door de isolatievlokken het huis niet meer. Juist daarom kijken wij bij de verduurzaming van woningen integraal naar alle menselijke, bouwkundige en installatietechnische onderdelen die van invloed zijn op het energieverbruik. We zijn door een klant al eens een one-stop-shop voor woningverduurzaming genoemd.
Beste Michiel, al je adviseurs hadden een beetje gelijk.
Wat je meemaakt, is dat je advies krijgt van mensen die niet alle opties aan kunnen bieden en dus naar hun product toe adviseren. Je buitenmuur slopen en vervolgens nieuwe isolatie plaatsen en een nieuwe muur metselen, vind ik ook wel erg ver gaan. Maar de ruimte die je spouw nog over heeft vullen met isolatiewol of isolatieparels kan in heel veel gevallen wel degelijk. Een degelijke inspectie van de situatie en een controle op openingen waar de in te blazen producten weer de muur uit kunnen stromen is wel van belang. Je wil het niet meemaken dat de hele woning via de zoldertrap vol met isolatieparels stroomt. Die vind je tien jaar later nog.
Wij kijken daarom ook altijd naar de locatie van de woning. Je zou het niet denken, maar wind is van grote invloed op de werking van de isolatieparels en vlokken. Een vrijstaand huis in een mooie open polder wordt met regelmaat zo hard door de wind belast dat het als het ware door de isolatieparels en vlokken heen waait. In die gevallen is het soms beter om voor een isolatiespray als alternatief te kiezen. Deze manier van isoleren is duurder dan isolatieparels of vlokken maar geeft zeker bij woningen die goed in de wind staan een beter resultaat.
Woon Duurzaam heeft ervoor gekozen om voor elke woning samen met onze vaste specialistische partners een integraal pakket aan maatregelen uit te werken. We gaan verder dan alleen isoleren. We vragen je welke wensen en mogelijkheden je hebt en helpen je wanneer je het geld voor de verduurzaming van je woning wilt lenen. Voordat we met een advies komen, inspecteren we de hele woning en haar installaties. Met alle verzamelde informatie stellen we een “Energieplan Op Maat” op. Wij en onze partners hebben dan nagedacht over de aanpassingen van de installaties en daarbij gekeken welke isolatiemaatregelen nodig zijn om een optimaal resultaat te bereiken. In het plan staat hoeveel zonnepanelen je kunt plaatsen en wat dit oplevert aan kostenbesparing op de energierekening. Zo wordt duidelijk welke investering en welke toekomstige maandlasten je kunt verwachten. Gemiddeld genomen geldt de regel dat meer investeren lagere maandlasten oplevert. De optimale verhouding is per huishouden verschillend.
Als je helemaal van het gas af wilt, hebben we niet alleen nagedacht over de warmtepomp maar ook over de aanpassingen van de meterkast en het vervangen van je gaskooktoestel door een inductiekookplaat. We zorgen ervoor dat je met ons hele traject- van eerste kennismaking tot de feestelijke oplevering -, tevreden bent. De details moeten daarbij kloppen: Een warmtepomp aan de kust voorzien we bijvoorbeeld van een speciale coating waardoor de zilte zeelucht minder invloed heeft op de warmtewisselaar die erin zit. Met deze uitgebreide werkwijze voorkomen we dat klanten ons na het ontvangen van ons advies laten weten dat we die isolatievlokken in een donker holletje mogen stoppen maar niet in hun spouwmuur.
Ga jij ook voor een gasloze of energieneutrale woning? Doe de woningscan op onze website en maak een afspraak met een van onze adviseurs.
www.woonduurzaam.nl De Woningverduurzamer van Nederland.
Volgende maand schrijf ik over lage-temperatuurverwarming en de kennis die daarover ontbreekt. Daphne van Paassen is columnist bij Vereniging Eigen Huis en heeft een bijna net zo pijnlijke ervaring als Michiel met zijn isolatie adviezen. Lees haar column Waarom denken die lui niet met je mee?
Yuri Pelser
Projectdirecteur Woon Duurzaam