1 augustus 2019
Oeps mijn ketel is overleden.
Over hoe verduurzaming van je woning leuker en beter kan
Ik luisterde op weg naar huis met verbazing naar de op mijn voicemail ingesproken mededeling van mijn vrouw. De ketel is overleden we hebben een nieuwe nodig. Onze ketel was al maanden om onverklaarbare redenen telkens in storing. Met een keer of twee op de resetknop drukken kwam hij tot nu toe altijd weer tot leven. Onze installateur die de ketel al 16 jaar trouw en vakbekwaam heeft onderhouden, was vandaag met alweer een ander setje reserveonderdelen uit een afgedankte ketel gekomen om het probleem eens en voor altijd op te lossen. Het moest deze keer echt lukken, want bijna alle andere onderdelen op de warmtewisselaar en de brander na waren eerder ook al vervangen.
Sparen voor een duurzaam huis
We zijn al een tijdje aan het sparen en plannen aan het maken om onze woning te verduurzamen en van het gas los te koppelen. De vervanging van de cv-ketel door een warmtepomp hoort daarbij. Het overlijden van de ketel gooit flink roet in het eten. Het zat er natuurlijk wel aan te komen maar dat het juist nu moest gebeuren, vond ik vanwege een toevallige samenloop van gebeurtenissen wel grappig. Ik kwam namelijk net uit Apeldoorn rijden, waar ik op bezoek was bij Refurn. Dat is een bedrijf dat afgedankte CV-ketels op een verantwoorde manier verwerkt tot zo hoogwaardig mogelijke grondstoffen. Elektronica en elektrische onderdelen die gereviseerd kunnen worden, sturen ze op naar een in deze revisie gespecialiseerd Nederlands bedrijf. Zij reviseren de onderdelen zo goed dat ze zelfs drie jaar garantie geven op hun gereviseerde producten. Dat is toch mooi, een jaar meer dan op een nieuw onderdeel. Kun je je voorstellen dat je nu misschien wel een nieuwe cv-ketel koopt waar een gereviseerde ventilator, gasblok, branderautomaat, driewegklep en printplaat in zit? Dat noem ik nog eens economisch verstandig en milieuverantwoord gebruikmaken van grondstoffen. Best gek dat je daar nooit iets over hoort en dat de fabrikanten dit niet van de daken roepen. Ik dwaal af.
Een tweedehandsje zo goed als nieuw
Je raad het al, de wisselaar van mijn ketel zat aan de onderkant dicht met aluminiumoxide. Dit is een euvel dat bij het type ketel dat ik heb vaak voorkomt. Als de ketel goed wordt onderhouden, duurt het kennelijk een jaar of zestien voor dat het zo ver is. Er zijn ook gevallen bekend waarbij het door geen of slecht onderhoud al veel eerder optreedt, soms wel al na een jaar of zes tot acht. De wisselaar vervangen is geen optie. Een nieuwe wisselaar kost al snel € 600,- en dan moet hij er nog in worden gemaakt wat alles bij elkaar ook wel een dag sleutelwerk kost. Maar wat dan wel. Ik belde mijn installateur om te bespreken wat er mogelijk is. Hij zei meteen: over een kwartier heb je een offerte voor een nieuwe ketel in je inbox. Ik probeerde nog of hij ook een tweedehandsje op wilde hangen om de tijd tot we een warmtepomp kunnen installeren te overbruggen. Een resoluut ‘Nee ik doe niet aan tweedehands ketels’ was zijn naar mijn smaak een veel te snel en weinig begripvol antwoord. De druk werd nog wat opgevoerd. Als ik vandaag voor een uur of twee zou reageren, dan kon hij hem morgenmiddag wel in huis hebben en monteren. De offerte was er zeer snel en de prijs was redelijk. Mijn installateur weet dat ik zelf in de business zit en goed begrijp wat een ketel inclusief installatie mag kosten. Ik hoor met regelmaat dat mensen offertes aangeboden krijgen waar naar mijn mening een euro of vijfhonderd te veel in wordt berekend. Verkoop zinnen zoals “snel beslissen mevrouwtje dan is uw probleem morgen weer opgelost” geven mij altijd een onbehagelijk gevoel.
De zon schijnt achter de wolken
Na overleg met mijn vrouw, die met de verhelderende opmerking kwam dat we deze zomer best een tijdje met het warme water van onze zonneboiler konden douchen, hebben we besloten de offerte niet te accepteren. Als ik eenmaal een idee heb waar ik in geloof, dan laat ik dat niet zomaar los. Ik had al eens gehoord van het concept wissel ketel. Een eenvoudig en ook briljant concept. Als je ketel stuk gaat hang je er tijdelijk een andere ketel voor in de plaats, zodat je de tijd tot aan de verduurzaming van je woning kan overbruggen. Een telefoontje naar Apeldoorn was genoeg om ook voor mijn woning een goed tweedehands exemplaar van een wissel ketel te regelen. Geheel nagekeken, onderhouden en waar nodig van nieuwe pakkingen en gereviseerde onderdelen voorzien, wordt mijn “nieuwe” CV-ketel door mijn eigen installateur, die zijn klant toch niet kwijt wilde, gemonteerd. Nu kunnen we weer rustig onze plannen voor het volledig verduurzamen van onze woning uitwerken. De eerste stap heb ik gister gezet. Het was deze week veertig graden in Nederland En dus heb ik het dak van onze opbouw met het warmtestraling reflecterende ThermoSchield behandeld. De kinderkamers worden in de zomer nu veel minder warm en de warmtepomp hoeft straks in de winter minder warmte te leveren om hun kamers op temperatuur te houden. Maar daarover meer in een volgende blog. Wil je niet wachten op mijn verhaal over onze ervaringen, maar het meteen zelf uitproberen? We hebben 5% introductiekorting voor je geregeld. http://www.thermoshield.nl/winkel-pagina/ Kortingscode 1911
Oeps is jouw ketel ook overleden?
Wil jij ook gaan voor een gasloze of energieneutrale woning? Wil je een goed op elkaar afgestemd pakket aan maatregelen toepassen waarbij investering en maandlasten met elkaar in balans zijn? Woon Duurzaam voert je oude CV-ketel op geheel milieuverantwoorde wijze af. Doe de woningscan op onze website en maak een afspraak met een van onze adviseurs.
www.woonduurzaam.nl De Woningverduurzamer van Nederland.
Yuri Pelser
Projectleider Woon Duurzaam