Home » Blogpost » Zeg jij nee tegen een rendement van 400%?

29 april 2019

Zeg jij nee tegen een rendement van 400%?

Over hoe verduurzaming van je woning leuker en beter kan

Verduurzamen en geld verdienen worden vaak in één adem genoemd. In menig krantenartikel of consumentenprogramma vliegen de rendementen van warmtepompen en beleggingsfondsen je om de oren. Hoe zit dat dan met rendementen van 400% en meer? De tijden dat banken rente gaven op je spaargeld zijn allang vervlogen. We worden dagelijks verleid om op een andere manier rendement met ons geld te maken. Investeren in vastgoed, beleggen in aandelen, een nul op de meter woning bouwen, zonnepanelen kopen of huren. Waar word jij door verleid? Wij maken voor onze klanten plannen waarin we laten zien hoeveel geld er elke maand bespaard kan worden door de huidige energierekening in te ruilen voor een energie bespaarlening. Met deze lening wordt geïnvesteerd in het energieneutraal maken van je woning. Wij zien aan deze berekeningen hoe belangrijk de technische ontwikkeling van warmtepompen en zonnepanelen is. Zonnepanelen met net wat meer opbrengst en warmtepompen die het wat beter doen dan hun concurrent maken over een periode van 15 tot 20 jaar grote verschillen in het financiële rendement.

Niet alleen in de financiële wereld geld dat rendementen uit het verleden geen garantie geven voor de toekomst. Wie gelooft er nou dat een CV-ketels met een sticker die een rendement van 107% belooft dat ook echt levert. Hoe kan er meer dan 100% warme uit komen? Er is toch nooit meer dan 100% beschikbaar. Laat staan dat je met een warmtepomp 400% of meer warmte maakt van de elektriciteit die je erin stopt.

Voor cv-ketels is de verklaring te vinden in de tijd dat de Hr-ketel bedacht is. Als deze Hr-ketels het cv-water niet warmer hoeven te maken dan ongeveer 60 graden komt er extra warmte vrij doordat het water in de rookgassen condenseert. De rendementen van cv-ketels van voor de tijd van de Hr-ketel werden nog berekend zonder deze extra warmte. Er is toen voor gekozen om de extra opbrengst van het condenseren van de rookgassen gewoon boven op de bestaande rendementen te tellen. Daardoor kan een cv-ketel nu meer dan 100% warmte maken. Er is zelfs vakjargon voor bedacht. Rendement op bovenwaarde en rendement op onderwaarde. Een HR 107 ketel heeft in gewone mensentaal dus een rendement van 97%. Zeg nou zelf dat klinkt toch een stuk minder lekker dan 107%. Dan is het maar duidelijk waarom er voor dit “gekke” systeem gekozen is. Er zijn zelfs al ketel te koop die onder de testomstandigheden rendementen geven van 109%. Dat is dus ongeveer 99% rendement in gewone mensen taal. Kent jij iemand die woont in een huis dat precies voldoet aan de testomstandigheden? Ik niet.

Hoe zit dat dan bij jou en mij thuis?

Of jouw cv-ketel ook echt een goed rendement levert en daarmee zo veel als mogelijk warmte haalt uit elke kuub gas die er doorheen gaat hangt dus van veel meer af dan alleen de sticker die er opgeplakt is. Het kan best zo zijn dat er een zo goedkoop mogelijke installatie gemaakt is. Dan worden bijvoorbeeld de radiatoren wat kleiner gekozen waardoor ze bij 60 graden aanvoertemperatuur wat minder warmte af kunnen geven dan de woning in de winter nodig heeft. Dat los je heel eenvoudig op door de ketel zo in te stellen dat hij een hogere temperatuur dan 60 graden kan maken. Bij 70 of 80 graden kunnen de kleinere radiatoren dan wel voldoende warmte afgeven. Vaak is er ook nog bezuinigt op het inregelen van de installatie waardoor een nog wat hogere temperatuur nodig is om dat weer op te lossen. Veel Hr-ketels draaien in de winter niet op het hoge rendement van 107% (97%) maar op een rendement van 100% (90%). De rekening voor de keuze om de investering lager te houden komt elk jaar met de eindafrekening van je energieleverancier bij jou op de mat. Op zich is het maken van een dergelijke keuze niet zo vreemd, het kan best zo zijn dat de lagere investering opwegen tegen de meerkosten voor het extra gasverbruik. Wil degene die deze keus als consument bewust gemaakt heeft nu zijn vinger opsteken?

Ik hoor je al denken, gelukkig maar dat warmtepompen volgens hun folder 300% tot wel 600% rendement kunnen leveren. Zeker, daar ben ik het helemaal mee eens, maar: warmtepompen gebruiken elektriciteit in plaats van gas om het water voor de radiatoren warm te maken. En elektriciteit is de afgelopen jaren ongeveer drie keer zo duur als gas (per eenheid energie). Om goedkoper uit te zijn dan met een goede gasketel moet de warmtepomp dus wel minimaal een rendement hebben dat drie keer zo goed is als die van een cv-ketel. De beste ketel levert onder ideale omstandigheden 99% rendement. Een warmtepomp moet dus om tegen dezelfde kosten je huis warm te houden wel een rendement leveren van 300% of meer. Doet hij dat niet dan ben je al snel duurder uit dan met de cv-ketel.

Hoe kan dat dan, meer dan 100% rendement bij een warmtepomp? Er zijn toch geen rookgassen die condenseren en daarmee extra warmte afgeven? Dat klopt helemaal maar een warmtepomp maakt niet alleen warmte van de elektriciteit die er ingestopt wordt. Hij haalt met die elektriciteit ook nog extra warmte uit de lucht, oppervlaktewater of uit een bodembron. Een deel elektriciteit maakt voor 100% warmte en dit wordt aangevuld met nog wel 2 tot 5 delen warmte uit de lucht, water of bron. Zo krijg je dan ineens rendementen van 300% of meer. Wil je hier meer over weten dan kan je uren rondstruinen op twee websites die heldere informatie over warmtepompen geven. https://warmtepomp-weetjes.nl/ & https://warmtepompplein.nl/.

Warmtepompen presteren het best bij lage temperaturen. Ook de warmtepompen die hoge temperaturen kunnen maken presteren beter bij lage temperaturen. Daarom is het belangrijk dat de radiatoren in huis bij die lage temperaturen ook voldoende warmte af kunnen geven. Anders krijg je met een warmtepomp hetzelfde effect als bij de cv-ketel. Het rendement wordt slechter omdat de temperatuur die hij moet leveren te hoog wordt. Als het rendement van de warmtepomp daardoor onder de 300% zakt is er bijna niets meer over van de beloofde besparing. Jij bent dan na de eerste jaarafrekening ineens van een tevreden klant veranderd in een boze klant. Dat willen we niet en daarom besteden we bij het inspecteren van je huis en het opstellen van ons Energieplan Op Maat veel tijd en aandacht aan het goed doorrekenen en afstemmen van alle nodige maatregelen om je huis optimaal te verduurzamen. We rekenen niet alleen aan de technische rendementen maar ook aan de verhouding tussen de nodige investering en de daarbij behorende maandlasten. Want soms is het financieel veel interessanter om een beetje minder rendement van de warmtepomp te accepteren om daarmee veel kosten te besparen waardoor de maandlasten van de energiebespaarlening acceptabel blijven.

Ga jij ook voor een gas-loze of energie neutrale woning? Wil je een goed op elkaar afgestemd pakket aan maatregelen toepassen waarbij investering en maandlasten met elkaar in balans zijn? Doe de woningscan op onze website en maak een afspraak met een van onze adviseurs.

www.woonduurzaam.nl De Woningverduurzamer van Nederland.

Yuri Pelser
Projectleider Woon Duurzaam