De duurzaamheid van Woon Duurzaam

Om ons steentje bij te dragen aan een schoner en beter milieu, helpen wij huiseigenaren met hun transitie naar een gasloze of energieneutrale woning. Ook wij als verduurzamingsbedrijf, doen onze uiterste best om onze CO2 uitstoot ook te verminderen.

Hoe duurzaam wonen onze medewerkers?

De medewerkers van Woon Duurzaam zijn dagelijks bezig om huiseigenaren te helpen bij hun transitie naar een duurzame woning. Naast het helpen van anderen, doen ze er zelf ook veel aan om thuis duurzamer te wonen. Zo wonen twee medewerkers al volledig gasloos en hebben andere medewerkers al een aantal stappen naar een gasloze woning gezet of hebben ze zonnepanelen op hun dak.

Samen hebben de medewerkers van Woon Duurzaam 61 zonnepanelen op hun daken liggen. Hiermee wekken ze 18.054 kWh per jaar op, dit staat gelijk aan 8.305 kg CO2 uitstoot en dat is evenveel als wat 416 bomen in een jaar uit de lucht kunnen opnemen. Als daar nog eens de besparingen van de warmtepompen bijkomen, gaat de totale CO2 besparing naar 14.052 kg. Dit staat gelijk aan wat 703 bomen aan CO2 uit de lucht kunnen opnemen.

zonnepanelen-op-dak

Om tot de eerder genoemde resultaten te komen zijn de volgende gegevens gebruikt.

  • Opgewekte energie zonnepanelen: Aantal panelen x vermogen panelen wp x 0,9
  • Per opgewekte kWh bespaar je 0,46 kilo Co2
  • Per M3 gas bespaar je 1,884 kilo Co2 uitstoot
  • Bomen nemen gemiddeld 20 kilogram Co2 op
  • Gasbesparing door de warmtepompen: 3.050 m3 aardgas
Vermogen zonnepanelen325wp370wp365wp350wp300wp
Aantal zonnepanelen97211310

Zonnepanelen

Woon Duurzaam maakt gebruik van de zonnepanelen van Sun Power en Q CELLS. Er is voor deze leveranciers gekozen, omdat ze hoog op de SVTC scorekaart scoren. The Silicon Valley Toxics Coalistion (SVTC) heeft deze scorekaart ontwikkeld, zodat iedereen met een interesse voor het aankopen van zonnepanelen, dit bij een verantwoorde producent kan doen. De scorekaart laat zien hoe bedrijven presteren op het gebied van duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid. Het doel van de kaart is ervoor zorgen dat de PV-fabrikanten werknemers, gemeenschappen en het milieu beschermd worden.

Scorekaart zonnepanelen

CO2 besparing door thuiswerken

Door de invoering van de Coronamaatregelen werken onze medewerkers vaker thuis. Het thuiswerken heeft een directe uitwerking op het verminderen van de CO2 uitstoot. Als het volledige team één dag niet naar kantoor komt, besparen we met het woon-werkverkeer al 128,46 kilo CO2 per dag. Gemiddeld werken de medewerkers van Woon Duurzaam nu drie dagen per week vanuit huis. Met het thuis werken besparen we 386,40 kilo CO2 per week, dat staat gelijk aan de CO2 opname van 19 bomen per jaar.

Ook zijn diverse medewerkers bij Woon Duurzaam overgestapt op volledig elektrisch autorijden. Hiermee hebben we gemiddeld al 60.000 km volledig elektrisch afgelegd!

Om tot de eerder genoemde resultaten te komen zijn de volgende gegevens gebruikt.

  • Bomen nemen gemiddeld 20 kilogram Co2 op
  • In Europa stoot een auto gemiddeld 121,8 gram Co2 per kilometer uit.
  • Bus 137 gram Co2 per kilometer
  • Trein 30 gram Co2 per kilometer
  • Metro 92 gram Co2 per kilometer
rokende-uitlaat

Refurbished Tweede Leven Wisselketel

Indien je volledig gasloos wil gaan wonen, verwijderen we tijdens de installatie van een warmtepomp ook je oude cv-ketel. De ketel wordt niet vernietigd, maar gaat naar onze verwerkings partner die deze ketel volledig gecertificeerd verwerkt tot herbruikbare materialen en de elektronische onderdelen. De onderdelen worden gereviseerd  en gaan zo weer terug de markt op  als vervangingsonderdeel voor de cv-ketels bij jou  en je buren.. Hiermee besparen we veel op het verbruik van grondstoffen en krijgen de geschikte onderdelen een tweede leven.

Samen met dit bedrijf zamelen we, naast de door ons zelf verwijderde oude cv-ketels, ook ketels in uit bijvoorbeeld het project Opgewekt Wonen dat door woonstichting Parteon, Thuisbaas en Urgenda in de Zaanstreek wordt uitgevoerd. Veel van deze ketels worden vervolgens gedemonteerd om de herbruikbare onderdelen te recyclen. Het verwerkingsbedrijf is nu bezig om voor deze nog goed bruikbare ketels een gecertificeerd revisieproces in te richten. We noemen deze ketels de Refurbished tweede leven wissel ketel. Ze kunnen na een grondige revisiebeurt, waarbij alle pakkingen vervangen worden en het toestel volledig op werking, rendement en veiligheid gecontroleerd wordt, zoals dat ook met nieuwe ketels in de fabriek gebeurt, met een keurmerk van een veilig toestel weer gebruikt worden om een kapotte ketel in een woning te vervangen. Op deze manier dragen we bij aan en circulaire economie en het beperken we grondstoffenverbruik. Via deze weg wordt het milieu minder zwaar belast en zijn er minder grondstoffen nodig voor de productie van nieuwe onderdelen.