Hybride warmtepomp

Ben je klaar om je huis te verduurzamen, maar wil je nog niet de overstap maken naar een vol-elektrisch huis? Dan is een hybride warmtepomp de perfecte tussenoplossing. Met een hybride warmtepomp verwarm je je huis duurzaam en verbruik je minder gas.

Wat is een hybride warmtepomp?

Itho Daalderop HP-M 25iDe naam ‘hybride’ zegt het al. Er worden twee technieken met elkaar gecombineerd die van elkaar verschillen. In het geval van een hybride warmtepomp is er een combinatie van een gasgestookte ketel met een elektrische warmtepomp. Een groot gedeelte van de tijd zal de warmtepomp je huis verwarmen en springt de cv-ketel alleen bij als de warmtevraag van de woning te hoog is voor de warmtepomp.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Voordat we kunnen uitleggen hoe een hybride warmtepomp werkt, is het belangrijk dat je eerst weet hoe een warmtepomp zelf werkt. Veel mensen vergelijken een warmtepomp met een omgekeerde koelkast. Om het heel simpel te zeggen, neemt de warmtepomp warmte op uit de buitenlucht om die elders weer af te geven. Tussen het opnemen en afgeven van de warmte moet er eerst nog een temperatuursverhoging plaatsvinden. Dit gebeurt niet vanzelf. Er is een vorm van arbeid nodig. De meeste warmtepompen doen dit met een vloeistof, ook wel koudemiddel genoemd, met een laag kookpunt. Dit laten ze dan in een gesloten kring rond lopen.

Hoe-werkt-een-hybride-warmtepomp
Hoe-werkt-een-hybride-warmtepomp

De warmte die de warmtepomp uit de buitenlucht trekt wordt overgedragen aan het koudemiddel. Een compressor perst het koudemiddel samen waardoor de druk en temperatuur oplopen. Hierdoor verandert het koudemiddel van een vloeistof naar een gas. Het gasvormige middel wordt dan door een condensor gestuwd waar het in aanraking komt met het koude water uit je woning. Denk hierbij aan je vloerverwarming. Tijdens die aanraking zal er dus warmte worden overgedragen van het warme gas aan het koudere water. Hierdoor koelt het gas weer af en wordt het weer een vloeistof. De vloeistof wordt door een expansie ventiel geleid waardoor het in een grotere leiding terecht komt. In deze leiding neemt de druk van de vloeistof af en kan er verdamping plaatsvinden in de verdamper. Doordat de vloeistof verdampt wordt er weer warmte uit de omgeving (buitenlucht) opgenomen, waardoor de kring nu rond is en het hele proces weer opnieuw begint.

Wanneer springt de cv-ketel bij?

Nu je weet hoe een warmtepomp werkt, is het makkelijker om te begrijpen hoe een hybride warmtepomp werkt. Bij een hybride warmtepomp werkt de warmtepomp samen met de cv-ketel. De warmtepomp zal voor het grootste gedeelte je huis verwarmen op de eerder beschreven manier. Hierbij stuurt de warmtepomp het warme water naar een open verdeler. Hier komen de warmwaterbronnen van de warmtepomp en cv-ketel samen. Wanneer de warmtebehoefte te groot is voor de warmtepomp, dan pas springt de cv-ketel bij.

Wanneer-springt-de-cv-ketel-bij

Waarom een hybride warmtepomp?

Als je kiest voor een hybride warmtepomp, dan ga je automatisch minder gas verbruiken. De besparingen op je gasverbruik kan oplopen tot wel 70% en daarbij stoot je ook tot 25% minder CO2 uit. Daarbij heeft een warmtepomp een hoog rendement tot soms wel meer dan 500%. Dit komt doordat een groot gedeelte van de benodigde energie (warmte) ‘gratis’ wordt gewonnen uit de buitenlucht. Hierdoor hoef je maar een klein hoeveelheid energie in te kopen om met de ‘gratis’ energie bruikbare warmte te maken. Met 1 kWh stroom maakt de warmtepomp 2 tot 5 kWh aan warmte. Hierdoor is de efficiëntie van de warmtepomp erg hoog.

Wat kost een hybride warmtepomp?

De kosten voor een hybride warmtepomp verschillen natuurlijk per merk en type warmtepomp. Om tot de juiste hybride warmtepomp te komen wordt er goed gekeken naar de woning en jouw persoonlijke wensen. Aan de hand van berekeningen kunnen we goed bepalen welk vermogen het best geschikt is voor je woning. Daarbij kan je ook kiezen om bij de aanschaf van een warmtepomp in een nieuwe ketel te investeren.

Hybride warmtepompPrijs (na subsidie)Subsidie
Zonder hr-ketel€3.600 tot €4.600€1.500 tot €1.800
Met hr-ketel€4.700 tot €6.700€1.500 tot €1.800

Deze prijzen zijn gebaseerd op een hybride warmtepomp van 5 kW inclusief btw en het plaatsen van de warmtepomp.

Subsidie

Ook met een hybride warmtepomp kom je in aanmerking voor subsidie. Met de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) ontvang je vanaf €500 subsidie voor een warmtepomp. Dit bedrag kan oplopen tot €2.500 afhankelijk van het merk, type en vermogen van de warmtepomp. Voor een hybride warmtepomp van 5 kW krijg je €1.500 tot €1.800 subsidie. Om in aanraking te komen voor de subsidie moet je wel aan bepaalde voorwaarde voldoen. Wij kunnen je helpen met de subsidie aanvraag met onze subsidieservice.

Besparingen

Doordat je een hybride warmtepomp installeert bespaar je direct op je gasverbruik en verminder je jouw CO2 uitstoot. De hoogte van de besparing verschilt natuurlijk wel per type woning en levensstijl. Toch kan de besparing op het gasverbruik wel oplopen tot 70%! Hieronder hebben we een voorbeeld gegeven waarin we een hr-ketel met een hybride warmtepomp vergelijken.

Soort verwarmingVerbruik voor verwarming warm waterEnergiekosten per jaarBesparingenCO2 uitstoot per jaar
Hr-ketel1.900 m3 gas€1.5103.600 kilo
Hybride warmtepomp930 m3 gas + 2.300 kWh per jaar€1.240€2702.900 kilo

De berekeningen zijn uitgevoerd met een gasprijs van 79 cent per m3 en een stroomprijs van 22 cent per kWh (prijspeil 2021), voor een eengezinswoning met 3 personen gemiddeld. De verwachte besparingen voor in de toekomst zullen hoger zijn vanwege de stijgende gasprijs. Deze stijgt gemiddeld met 4,5% per jaar waardoor de terugverdientijd aantrekkelijker wordt.

Ben ik klaar voor een hybride warmtepomp?

Voordat je beslist of je een hybride warmtepomp neemt, is het belangrijk om eerst na te gaan of je huis wel geschikt is voor een warmtepomp. Ten eerste moet je huis wel redelijk geïsoleerd zijn. Als je woning slecht geïsoleerd is heeft het geen zin om een hybride warmtepomp te nemen. De cv-ketel zal dan vaker moeten bijspringen om je huis warm te houden. Het is in deze situatie aan te raden om eerst te investeren in betere isolatie.

De meeste woningen die na 1930 zijn gebouwd zijn vaak al na geïsoleerd in de loop der jaren waardoor een hybride warmtepomp al goed kan werken. Om erachter te komen of jouw woning goed geïsoleerd is hebben we hieronder een paar punten neer gezet. Is jouw woning voorzien van in ieder geval 2 na isolerende maatregelen?

Naast goede isolatie is het ook belangrijk om te kijken of het juiste warmte afgiftesysteeem in de woning aanwezig is. De warmtepomp maakt zijn warmte namelijk op een lagere temperatuur dan een cv-ketel. Een warmtepomp werkt daardoor het beste samen met vloerverwarming of LT convectoren. Als laatste moet er ook voldoende ruimte in en om de woning aanwezig zijn om de warmtepomp te kunnen plaatsen.

Vergelijken

Hieronder vergelijken we de hybride warmtepomp van ATAG en Remeha met elkaar.

ATAG Energion hybridRemeha Elga Ace hybrid
COP 4 kW warmtepompen
COP bij A7 W355,114,5
COP 5 kW/ 6 kW warmtepompen
COP bij A7 W355,024,54

USP ATAG Energion

ATAG-Energion-M-hybride-warmtepomp
  • Overall betere COP
  • Vermogen bij -10 graden Celsius gegarandeerd
  • Draait langste door bij (zeer) lage temperaturen

USP Remeha Elga Ace

Remeha-Elga-Ace-hybride-warmtepomp
  • Besparing op energiekosten en verhoogt het wooncomfort
  • Duurzame investering met gegarandeerde CO2-reductie
  • Optimale regeling van cv-ketel en hybride warmtepomp