Het geluid van een warmtepomp

Veel soorten warmtepompen maken geluid en daar moeten we bij het opstellen van onze plannen en adviezen rekening mee houden. De binnenunit van de warmtepomp maakt van zichzelf weinig geluid en is meestal al stiller dan een cv-ketel. Een warmtepomp met een buitenunit waar een ventilator in zit, maakt het meeste geluid. Het geluid wordt veroorzaakt door de ventilator en de compressor in de buiten-unit.

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp

Een warmtepomp maakt geluid als het water wordt verwarmd, hierbij geldt: hoe harder de warmtepomp moet werken, hoe meer geluid het maakt. Dit zou voor de meeste mensen in de wintermaanden en in de ochtenden zijn, wanneer er warm water nodig is.
In de winterperiode is het buiten koud en verbruiken we meer warmte in de woning, de warmtepomp zal daardoor meer geluid maken dan in de zomermaanden. Omdat het geluid afkomstig is uit de buiten-unit, zal je niet veel geluidsoverlast ervaren wanneer je binnen zit met gesloten ramen.
Bij deze warmtepompen kan het geluid oplopen tot 60 à 70 decibel, dit is vergelijkbaar met de meeste huishoudelijke apparaten. Hoeveel geluid de warmtepomp maakt, is afhankelijk van het merk en het type. Zo maakt een lucht/water warmtepomp, die erg compact gebouwd is, meer geluid dan een warmtepomp die wat ruimer ontworpen is en dezelfde hoeveelheid warmte moet leveren als het compacte model. Je kunt het vergelijken met het blazen door een dun en een dik rietje. Om dezelfde hoeveelheid lucht door het dunne rietje te blazen, heb je veel meer kracht en snelheid nodig dan wanneer je dit met een dik rietje doet. De compacte warmtepomp is in deze vergelijking het dunne rietje, de ventilator zal veel harder moeten werken om dezelfde hoeveelheid lucht door de warmtepomp te blazen. Dat geeft vanzelfsprekend ook veel meer geluid. Compactere modellen zijn, doordat er minder materiaal gebruikt wordt, vaak goedkoper, maar daarmee niet altijd een betere keuze.

db-tabel

Geluidsnorm en wetgeving

Voor warmtepompen zijn er regels omtrent het geluidsvermogen en de geluidsdruk. Het geluidsvermogen wordt direct op de warmtepomp gemeten. De geluidsdruk wordt gemeten op de erfgrens. Warmtepompen tot 6kW mogen in de Europese Unie een maximaal geluidsvermogen op de unit hebben van 65 dB(A), voor grotere warmtepompen tot 12kW ligt de grens op 70dB(A).

Volgens de nieuwe regelgeving van de Nederlandse overheid mag de geluidsdruk op de erfgrens overdag niet hoger zijn dan 45 dB(A), gemeten bij het maximale vermogen van de warmtepomp. In de avond en nacht (tussen 19:00 uur en 05:59 uur) moet de geluidsdruk op de erfgrens lager zijn dan 40 dB(A), gemeten als de warmtepomp in de ‘stille modus’ draait. Dit komt overeen met de geluiden in een woonkamer overdag.

Wat je kan doen om het geluid te verminderen

Dat een warmtepomp met een ventilator in de buitenunit geluid maakt, staat vast, maar dit hoeft niet voor overlast te zorgen. Daarom maken wij geluidsberekeningen om ervoor te zorgen dat de warmtepomp niet voor overlast zal zorgen en aan de regels voldoet. Om overlast te voorkomen is het belangrijk om een goede locatie voor de warmtepomp uit te kiezen en rekening te houden met de opstelling. Hoe verder je de warmtepomp van jouw woning af plaatst hoe minder het geluid je bij je eigen woning te horen zal zijn. . Het is belangrijk dat je daarbij wel in de gaten houd of de buren dan niet te veel geluid ervaren van jouw warmtepomp. Een nadeel van deze grotere afstand is dat het rendement wat lager uitvalt, doordat er een grotere afstand is tussen de binnen- en de buitenunit van de warmtepomp. De uitblaasrichting van de buitenunit is ook belangrijk om rekening mee te houden. Plaats je de warmtepomp langs een muur of in de hoek van muren, dan weerkaatst het geluid en wordt de geluidsdruk hoger. Het plaatsen van beplanting in de uitblaasrichting van de warmtepomp, zal het weerkaatsen van geluid verminderen. Let er wel op dat de warmtepomp genoeg ruimte heeft om de lucht weg te blazen en dat je planten goed tegen de kou kunnen die uit de warmtepomp komt. Onderhoudt je beplanting daarom regelmatig.

Beschikbare maatregelen

Voor het verminderen van het geluid bij een buiten-unit in je tuin, zijn verschillende attributen in te zetten. Zo zijn er geluidswerende kasten beschikbaar die een flink verschil kunnen maken. Let er hierbij wel op dat de kast je buiten-unit een stuk groter laat ogen. Een goede geluidswerende kast is te verkrijgen vanaf een prijs van €1.000,-.

Wij plaatsen de de buiten-unit standaard op Big Foots om de trillingen te dempen en ze vrij te houden van sneeuw in de winter. Big Foots zijn grote, zware rubberen voeten waar de buiten-unit op wordt gemonteerd. Naast het dempen van de trillingen, staat de warmtepomp hiermee ook stabieler. Zet je de warmtepomp op een plat houten dak, dan moet je extra rekening houden met de trillingen. Deze trillingen kunnen namelijk zorgen voor geluid, omdat het houten dak als klankkast kan werken voor deze trillingen, dit zal goed hoorbaar zijn voor de bewoners in de ruimte daaronder. Hetzelfde geldt voor een warmtepomp die je plaatst op een balkon of aan een gevel. De Big Foots, of andere trillingdempers bij gebruik van de gevel beugels, bieden een goede oplossing voor dit probleem.

Vergelijken

Zoals al eerder aangegeven, verschilt het geluid van de warmtepomp per merk en type. Hieronder hebben we de populairste warmtepompen op een rij gezet ter vergelijking. Het geluid is gemeten vanaf de unit.

aroTHERM plus VWL 75/6 a

Vaillant aroTHERM plus VWL 75/6 A

Aantal dB(A): 57

Neft mono 7s

Nefit Bosch EnviLine monoblock 7s

Aantal dB(A): 63

Viessmann Vitocal 200.a08

Viessmann Vitocal 201.A08

Aantal dB(A): 58

Vraag een adviesgesprek aan

Wil jij ook veiliger, gezonder en kostenbesparend wonen, maar eerst persoonlijk advies van onze specialisten? Laat dan hier jouw gegevens achter, zodat we in contact kunnen komen. Zo kunnen we kijken wat wij voor jou kunnen betekenen.