Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp neemt bij lage temperatuur warmte op uit de lucht, bodem of grondwater. Deze warmte wordt vervolgens bij hoge temperatuur weer afgegeven, bijvoorbeeld in huis. De meest gangbare waterpomp laat bij lage temperatuur een vloeistof verdampen, waarna die damp bij hoge temperatuur weer condenseert. Eigenlijk een soort omgekeerde koelkast, waarbij de warmte achterop de condensor (het rek) wordt afgegeven.

De voordelen

Een warmtepomp is dé aanjager achter het verduurzamen van je woning. In woningen gebouwd na 2000 kun je met een warmtepomp direct volledig van het aardgas af. In oudere woningen kun je na enkele aanvullende maatregelen ook volledig energieneutraal wonen. Dit zorgt voor een vermindering van je CO2-uitstoot, een duurzamer energielabel en een waardevermeerdering van je woning.

De technologie achter de warmtepomp is bewezen en betrouwbaar, deze is inmiddels al ruim veertig jaar oud. Er zijn er alleen in Nederland al ruim 220.000 in woningen geïnstalleerd. Ze verbeteren nog wel, maar in kleine stapjes zoals dat gaat met vrijwel iedere techniek. Ze zijn uitstekend toe te passen in heel veel Nederlandse woningen met een goed rendement.

De bron van een warmtepomp

De bron van de warmtepomp kan een kast zijn die buiten in de tuin staat en warmte uit de lucht onttrekt. Ook een leidingennetwerk in de grond, waarbij de warmte uit de bodem wordt opgenomen, is geschikt. De tweede optie is wel een stuk duurder en niet iedere bodem leent zich hiervoor. Daarom kiezen de meeste mensen voor een lucht-water warmtepomp. Het nieuwste systeem, bestaande uit een PVT-paneel en een water-water warmtepomp, is een combinatie waarbij de panelen op je dak de warmtebron zijn.

Is een warmtepomp geschikt voor mijn woning?

Een warmtepomp is alleen nuttig bij een goed geïsoleerde woning. Daarbij presteren ze het beste bij een verwarmingssysteem dat geschikt is voor lage temperaturen maar er zijn ook modellen die toe te passen zijn bij hoge temperatuur radiatoren. Bij de overgang naar een lage temperatuur afgiftesysteem wordt er vaak gekozen voor vloerverwarming. Voor woningen na 2000 geldt vaak dat deze al voldoende geïsoleerd zijn voor de warmtepomp. Oudere huizen zijn dat meestal nog niet. Graag kijken we samen met jou naar de beste isolatiemogelijkheden voor jouw woning.