Energieneutraal wonen

Voor een gasloze en energieneutrale woning is een breed pakket aan maatregelen nodig. Van het isoleren van je woning en de overgang op een ander verwarmingssysteem tot het aanbrengen van zonnepanelen. Hiermee kun je volledig zelfvoorzienend in de energiebehoefte zijn.
Woon Duurzaam ontzorgt je bij de overgang richting energieneutraal wonen. Wij bieden een integraal pakket van maatregelen aan.

Woningisolatie

Om gasloos te kunnen verwarmen, moet je woning eerst voldoende geïsoleerd zijn. De beste en meest goedkope manier om dit te doen, is het aanbrengen van spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie.

In de meeste huizen die tussen 1920 en 1980 zijn gebouwd, is spouwmuurisolatie mogelijk. Deze woningen bestaan eigenlijk uit twee muren met een tussenruimte van drie tot acht centimeter. Deze spouw kan worden gevuld met isolatiemateriaal.

Een groot deel van warmteverlies in huis gaat via het dak, al gauw zo’n 30 procent. Dit komt doordat warme lucht stijgt. Daarom is het isoleren van het dak één van de meest energiebesparende en rendabele maatregelen. Bij een verwarmde zolder bespaar je jaarlijks gemiddeld 650 euro, een rendement vergelijkbaar met 7 procent rente op je spaarrekening.

Vloerisolatie bespaart niet alleen energie, het levert je ook warmere voeten op. Na het aanbrengen van vloerisolatie bespaar je op jaarbasis gemiddeld 320 kubieke meter gas. Dat scheelt je 200 euro per jaar op je energierekening. Vloerisolatie is eenvoudig aan te brengen in woningen met een kruipruimte. Maar ook zonder kruipruimte zijn er genoeg mogelijkheden. Neem contact met ons op om de opties te bespreken.

Ventilatie en warmteterugwinning

Het isoleren van je woning is het belangrijk om te zorgen voor een gezond binnenklimaat. Dit doe je door het aanbrengen van mechanische ventilatie met een warmte terugwin systeem. Hierbij wordt continu verse buitenlucht het huis ingevoerd. De warmtewisselaar onttrekt warmte aan de afvoerlucht, voordat deze de woning uitstroomt. Dankzij de 24/7 ventilatie heb je met dit systeem geen last meer van schimmel- en vochtproblemen. Zo ben je verzekerd van optimale, gezonde en schone lucht in huis.

Dubbel HR++ glas

Dubbel HR++ is momenteel de meest populaire glassoort. Door de groeiende vraag dalen de prijzen en kan de kostenbesparing oplopen tot wel 260 euro per jaar. Door de hoge isolatiewaarde van het glas dalen de stookkosten en ben je klaar voor een gasloze woning.

Anders verwarmen met de warmtepomp

De warmtepomp vervangt de traditionele cv-ketel, waardoor je helemaal gasloos kan wonen. Bij de overgang naar een warmtepomp krijg je in veel gevallen ook nog geld voor je oude cv-ketel. Lees hier meer over de warmtepomp.

Comfortabeler verwarmen

In combinatie met een warmtepomp is vloerverwarming en/of wandverwarming de ideale oplossing voor lage temperatuur afgifte. Lage temperatuur radiatoren vormen een mooi alternatief maar er zijn ook varianten warmtepompen die zijn toe te passen op hoge temperatuur radiatoren. Veel mensen ervaren vloerverwarming als de meest comfortabele verwarming in huis. Lees hier waarom.

Koken op inductie

Met de komst van de inductiekookplaat is gasloos koken nog leuker, efficiënter en groener geworden. Koken op inductie combineert de voordelen van gas en keramisch koken. De kookplaat warmt sneller op dan bij gas en is na gebruik ook razendsnel afgekoeld. Daarnaast is inductie koken een stuk veiliger dan koken op gas. Zonder pan erop warmt de plaat namelijk niet op. Ook is inductie koken erg energiezuinig. Zo kun je kokkerellen dus perfect combineren met energie besparen.

Een dak vol zonnepanelen

Wie helemaal energieneutraal wil wonen, kan z’n dak volleggen met zonnepanelen. Met een indak-zonnepanelensysteem heb je een volledig geïntegreerd zonnedak. Een dergelijk systeem combineert de functie van dakbedekking en opwekking van elektriciteit.

Natuurlijk kunnen er ook losse zonnepanelen op het dak worden gemonteerd. Wij kiezen hier voor zwarte mono-panelen, esthetisch gezien de beste oplossing.

Zonnepanelen zijn inmiddels mainstream geworden. De terugverdientijd ligt tussen de vijf en zeven jaar. Als onderdeel van het integrale Woon Duurzaam Concept woon je na installatie van zonnepanelen volledig energieneutraal.

Vraag een adviesgesprek aan

Wil jij ook veiliger, gezonder en kostenbesparend wonen, maar eerst persoonlijk advies van onze specialisten? Laat dan hier jouw gegevens achter, zodat we in contact kunnen komen. Zo kunnen we kijken wat wij voor jou kunnen betekenen.