Hypotheek

Als je van plan bent om een woning te kopen en deze te verduurzamen, vergt dat vaak een flinke investering. Heb je onvoldoende spaargeld , dan kan je een hogere hypotheek afsluiten.

Een hogere hypotheek

Als je een huis koopt, kan je een ‘gewone’ hypotheek afsluiten, waarbij je 100% van je woningwaarde kunt lenen. Echter, wanneer je wilt investeren in energiebesparende maatregelen, mag je meer lenen; maximaal 106% van de vrije verkoopwaarde van je woning. Dit betekent dat als je een woning van €350.000 koopt, je een hypotheek kan afsluiten van €371.000. De extra €21.000 die je dan krijgt is alleen bedoeld om je huis energiezuiniger te maken met energiebesparende voorzieningen.

Onder energiebesparende voorzieningen vallen de volgende maatregelen:

  • Warmtepomp
  • Zonnepanelen
  • HR++ beglazing
  • Isolatie van het dak, de vloer en gevel

Om ervoor te zorgen dat dit extra geld ook echt besteed wordt aan energiebesparende maatregelen, stort de bank het bedrag in een depot. Wanneer je de kosten hebt gemaakt, dien je de nota’s hiervan in en controleert de bank of je daadwerkelijk het geld besteed hebt aan energiebesparende maatregelen. Als dit allemaal klopt, wordt je uitbetaald uit het depot. Blijft er nog geld over na alle voorzieningen, dan moet dit saldo worden gebruikt als extra aflossing op de hypotheek.

Inkomensafhankelijke lening

De maximale hypotheek hangt niet alleen af van de woningwaarde, maar ook van je inkomen. Dit heeft nogal wat invloed op hoeveel je maximaal kunt lenen. Het extra bedrag voor de maatregelen komt dan bovenop de maximale hypotheek, die gebaseerd is op jouw inkomen. Hieraan zit wel een eis verbonden van een minimaal inkomen van €33.000

Wie een energiezuinige woning koopt en een inkomen heeft van boven de €33.000 kan bovendien een extra bedrag lenen

  • €9.000 voor het verduurzamen van je woning.
  • €15.000 voor een energieneutrale woning.
  • €25.000 voor een nul-op-de-meter woning.

Verschillen per bank

Veel banken werken mee aan de 106%, maar dit verschilt natuurlijk per bank. Bij Aegon, Argenta, ING, Jungo en Tulp Hypotheken kan je niet terecht voor zo’n hogere hypotheek. Daarbij zijn er banken die wel meewerken, maar daarna de rente over de gehele hypotheek verhogen. De SNS Bank is hier een voorbeeld van. Gelukkig zijn er ook banken die rentekorting geven als er sprake is van verduurzaming van de woning. De Triodos Bank, ABN AMRO, Rabobank, Vista hypotheken, Obvion en Woonnu geven allemaal rentekorting. Per bank verschilt dan wel hoe hoog die korting is en welke eisen daaraan verbonden zijn.
Bij de Triodos Bank geldt: hoe hoger het energielabel van de woning, hoe lager de hypotheekrente.
Bij de ABN AMRO krijg je zelfs 0,15% korting op je hypotheekrente als je een woning verduurzaamt of energiezuinig huis koopt. Deze korting geldt alleen voor de eerste rentevaste periode.

Zo zijn er vandaag de dag veel verschillende opties voor de financiering van energiebesparende maatregelen. Naast het verhogen van je hypotheek, zijn er ook nog andere opties. Zo kan je een duurzaamheidslening afsluiten, een persoonlijke lening of je kan je eigen spaargeld in combinatie met subsidie van de overheid gebruiken. Wat de beste optie is verschilt per persoon. Het hangt bijvoorbeeld af van het bedrag dat je extra leent, hoeveel je leent in verhouding tot de waarde van je huis, je huidige financiële situatie, enz. Woon Duurzaam denkt hier graag over met je mee zodat we dit kunnen integreren in ons Energieplan op Maat.