De overheid betaalt mee aan jouw verduurzaming

Je woning gasloos maken met de Woon Duurzaam aanpak past naadloos in de verduurzamingsdoelen van de Nederlandse overheid. De overheid betaalt daarom mee aan jouw verduurzaming, in de vorm van een subsidie. Daardoor is je investering een stuk lager.

Je komt in aanmerking voor subsidie op je warmtepomp

In 2022 heeft de overheid € 228 miljoen subsidie beschikbaar voor onder andere de aanschaf van een warmtepomp. Hierdoor kan je nu een warmtepomp aanschaffen tegen een lagere prijs. De subsidie die je kan ontvangen verschilt per maatregel. Voor een warmtepomp kan je een bedrag krijgen tussen de € 650,- en €3.300,-. Dit verschilt per merk, type en geïnstalleerd vermogen. Middels onze subsidie service kunnen we de aanvraag volledig uit handen nemen tegen een eenmalige vergoeding van €50,-.

De Subsidie Energiebesparing Eigen Huis

Deze subsidie (SEEH) was bedoeld voor zaken als dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloer- of bodemisolatie en HR ++ beglazing. Om in aanraking te komen moet je minimaal twee soorten isolatiemaatregelen nemen. De SEEH subsidie valt sinds 4 januari 2021 binnen de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Goede isolatie is een belangrijke eerste stap naar gasloos wonen en daar betaalt de overheid graag aan mee. Als je voldoet aan de gestelde voorwaarde, kan je circa 20% subsidie krijgen.

Doordat de SEEH nu is opgenomen in de ISDE hoef je als huiseigenaar niet per se twee isolatiemaatregelen te nemen. Als je kiest voor één isolatiemaatregel dan moet je nog steeds een andere maatregel nemen, dit kan nu ook een warmtepomp zijn.

Je profiteert van een laag BTW tarief op isolatiewerk

Voor het isoleren van je dak, vloer en muren kom je in aanmerking voor het lage BTW tarief van 9%. Dit verlaagde tarief is geldig op de arbeidskosten, niet op de materialen zelf. Een voorwaarde is dat de woning ouder moet zijn dan twee jaar. Wij zorgen ervoor dat er professionele, erkende mensen langskomen voor de plaatsing van de isolatiemaatregelen zodat je voor dit gunstige tarief in aanmerking komt.

Je kunt alle betaalde BTW op je zonnepanelen terugvragen

Als woningeigenaar kan je de btw (21%) op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugkrijgen van de belastingdienst. Dit kan je bij een gemiddelde set aan zonnepanelen al snel zo’n € 800 euro opleveren. Als je jouw woning vol legt met zonnepanelen wordt je eigenlijk een kleine energieproducent en wordt je daarmee door de belastingdienst aangemerkt als ‘ondernemer’. Het voordeel is dat je de btw die je voor je zonnepanelen betaalt hebt, terug kan vragen. Woon Duurzaam kan dit eenvoudig voor je regelen als onderdeel van het totaal pakket naar gasloos of energieneutraal wonen. Dit kan geregeld worden via onze BTW service voor zonnepanelen.

Je profiteert van de saldering wetgeving op eigen opwek

Salderen is heel simpel, alle opgewekte energie die je opwekt op jaarbasis, mag je aftrekken van alle energie die je verbruikt. Hierdoor betaal je over die opgewekte energie dus geen leveringstarief, energiebelasting, toeslag duurzame energie en BTW. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling aangepast: jaarlijks kan je dan 9% minder salderen. Vanaf 2031 kan er dan niet meer gesaldeerd worden. Echter wordt in de wet vastgelegd dat jij als zonnepanelen eigenaar vanaf 2023 voor een steeds groter deel van jouw opgewekte stroom een vergoeding krijg van 80% van het leveringstarief. Hierdoor blijft investeren in zonnepanelen nog steeds duurzaam én financieel aantrekkelijk.

Je gemeente verstrekt in sommige gevallen ook subsidie

Verschillende gemeenten door het land doen bovenop de overheidssubsidie nog een aanvullende subsidie. Dit kan van toepassing zijn op verschillende maatregelen zoals isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. Hier zijn vaak bepaalde voorwaarden aan verbonden en de hoogte van het subsidie bedrag verschilt sterk per gemeente. Wij brengen dit inzichtelijk voor je en helpen bij de aanvraag, zo heb je hier zelf geen omkijken naar.

Vraag een adviesgesprek aan

Wil jij ook veiliger, gezonder en kostenbesparend wonen, maar eerst persoonlijk advies van onze specialisten? Laat dan hier jouw gegevens achter, zodat we in contact kunnen komen. Zo kunnen we kijken wat wij voor jou kunnen betekenen.