De overheid betaalt mee aan jouw verduurzaming

Je woning gasloos maken met de Woon Duurzaam aanpak past naadloos in de verduurzamingsdoelen van de Nederlandse overheid. De overheid betaalt daarom mee aan jouw verduurzaming, in de vorm van een subsidie. Daardoor is je investering een stuk lager.

Wat verandert er in 2023 met de ISDE-subsidie

In 2023 heeft de overheid € 350 miljoen subsidie beschikbaar gesteld voor het verduurzamen van woningen. De investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is voor de investering in een warmtepomp, isolatie maatregelen, de elektrische kookvoorziening, zonneboilers en warmtenetaansluitingen. Hierdoor kun je nu je huis verduurzamen tegen een lagere prijs. Vanaf 2023 zijn er een paar dingen verandert en is de subsidie nu voor meer mensen bereikbaar. De belangrijkste veranderingen zijn:

  • De subsidie is nu ook beschikbaar voor één isolatiemaatregel
  • Meer tijd voor subsidieaanvragen
  • Groter vermogen warmtepompen komen nu ook in aanmerking

Voor een volledig overzicht kun je kijken op de website van het rvo.

De subsidie voor een warmtepomp

Voor 2023 verandert er niet heel veel voor de subsidie voor warmtepompen. De subsidie die je kan ontvangen is nog steeds even veel. Het enige wat verandert, is het vermogen van de warmtepomp die in aanmerking komt voor de subsidie. Die is nu verhoogd naar 400 kW. Voor een warmtepomp kun je een bedrag krijgen van tussen de € 500,- en € 3.300, –. Dit verschilt per merk, type en geïnstalleerd vermogen. Op de website van het rvo vind je een lijst met een indicatief subsidiebedrag per merk, type en vermogen. Met onze subsidie service kunnen we de aanvraag volledig uit handen nemen tegen een eenmalige vergoeding van € 50,-.

De subsidie voor isolatiemaatregelen

Tot nu toe gold dat je alleen subsidie kreeg vanaf twee isolerende maatregelen. Dit is in 2023 verandert naar één maatregel. Dit betekent dat als je alleen je spouwmuur gaat isoleren je geen extra maatregel hoeft af te nemen, om in aanmerking te komen voor subsidie. Een mooi extraatje: de nieuwe subsidieregeling is met terugwerkende kracht. Heb jij één isolerende maatregel genomen sinds 2 april 2022? Dan kom je nog in aanmerking voor subsidie. Bekijk de website van het rvo voor alle details.

De isolerende maatregelen waarvoor je subsidie kan krijgen zijn:

  • Gevel- of spouwmuurisolatie
  • Bodem- of vloerisolatie
  • Dakisolatie of zolderisolatie
  • Glasisolatie, kozijnen en deuren

Voor glasisolatie geldt vanaf 2023 de binnenwerkse maat. Dit betekent dat de totale oppervlakte van het kozijn en glas van binnenuit bij elkaar optelt. Met andere woorden; telt je kozijn nu ook mee voor het subsidiebedrag.

Je profiteert van een laag btw tarief op isolatiewerk

Voor het isoleren van je dak, vloer en muren kom je in aanmerking voor het lage btw-tarief van 9%. Dit verlaagde tarief is geldig op de arbeidskosten, niet op de materialen zelf. Een voorwaarde is dat de woning ouder moet zijn dan twee jaar. Wij zorgen ervoor dat er professionele, erkende mensen langskomen voor de plaatsing van de isolatiemaatregelen zodat je voor dit gunstige tarief in aanmerking komt.

De btw-regeling op zonnepanelen verandert in 2023

In 2023 wordt de btw op zonnepanelen nu echt afgeschaft. Wat betekent, dat er geen btw meer in rekening wordt gebracht op de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Voor 2023 moest je als woningeigenaar de btw (21%) terugvragen van de belastingdienst. Door deze btw afschaffing besparen veel woningeigenaren een hoop gedoe en worden zonnepanelen nu nog interessanter.

Je profiteert van de saldering wetgeving op eigen opwek

Salderen is heel simpel, alle opgewekte energie die je opwekt op jaarbasis, mag je aftrekken van alle energie die je verbruikt. Hierdoor betaal je over die opgewekte energie dus geen leveringstarief, energiebelasting, toeslag duurzame energie en btw. Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling aangepast: jaarlijks kun je dan 9% minder salderen. Vanaf 2031 kan er dan niet meer gesaldeerd worden. Koop je in 2023 zonnepanelen, dan profiteer je nog tot eind 2024 van 100 procent salderen. Daarna wordt het elk jaar wat minder. Hierdoor blijft investeren in zonnepanelen nog steeds duurzaam én financieel aantrekkelijk.

Je gemeente verstrekt in sommige gevallen ook subsidie

Verschillende gemeenten door het land doen bovenop de overheidssubsidie nog een aanvullende subsidie. Dit kan van toepassing zijn op verschillende maatregelen zoals isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. Hier zijn vaak bepaalde voorwaarden aan verbonden en de hoogte van het subsidie bedrag verschilt sterk per gemeente. Wij brengen dit inzichtelijk voor je en helpen bij de aanvraag, zo heb je hier zelf geen omkijken naar.